Omega-3 tilpasset deg!

Det burde ikke være vanskelig å forstå seg på Omega-3, det er jo tross alt egentlig ganske enkelt. Jo mer av de gode fettsyrene man får i seg og jo renere de er, jo bedre er det for kroppen din. Men innholdsfortegnelser kan ofte være svært forvirrende når man ikke vet akkurat hva man skal se etter. Derfor har vi i Norwegian Purity laget denne enkle guiden, så du lettere kan finne frem i butikk eller apotekhyllen.

For god helsemessig effekt anbefaler Norske Helsemyndigheter at minimum 0,5 prosent av energien per dag kommer fra Omega-3. For en person med et energiinntak på 2000 kcal vil det si ca. 1 gram Omega-3 per dag. Se derfor på hvor mange mg det er av EPA og DHA i 1 kapsel, ikke i 2 eller flere kapsler som det kan opplyses om. Jo mer EPA og DHA det er i en kapsel, jo mer får du får pengene. Er det et lavt innhold av disse to fettsyrene må du ta mange kapsler hver dag for å oppnå en god effekt. Det kan dermed bli veldig dyrt dersom boksen ikke inneholder mange kapsler, og du vil i tillegg få i deg annet fett eller tilsetningsstoffer som kroppen ikke har behov for.

 

Om Omega-3 produktet er laget av alger, fiskeolje eller krill har ingen betydning, da det fortsatt er innholdet av EPA og DHA som er viktig dersom man ønsker gode resultaterMen når det kommer til et høyt innhold av EPA og DHA så fins det få alge og krill oljer på markedet med et høyt innhold av disse viktige fettsyrene. 

Jo flere omegaer som står utenom 3-tallet, (eks. omega-6, omega-9 osv) jo mindre seriøst virker det. Hold deg til kjente merkevarer, er en av Norges fettforskere sitt råd etter å ha testet over 130 fiskeoljeprodukter.

Fettsyrene EPA og DHA kommer fra havet, nyere forsking har funnet ut at de produseres av bestemte alger, som krill og fisk igjen spiser. Omega-3 fettsyrene fra fisken kommer i Triglyserid form, så man kan si at jo høyere nivå det er av Triglyserider jo nærmere er Omega-3 produktet naturen. Ved et nivå på 100% er det 100% naturlig. De fleste Omega-3 produkter ligger i dag på mellom 0 – 60%. 

Blir det ikke oppgitt et triglyserid nivå er produktet mest sannsynlig etylester. Etylester er derimot en form for fett som ikke finnes naturlig i fisken. Disse produktene har en mer syntetisk lukt og flere studier viser til at denne formen for Omega-3 tas dårligere opp i kroppen en det Triglyserid form gjør. (*1 se under for henvist studie)

 

 

Hvordan lese innholdsfortegnelsen.

Når du skal lese innholdsfortegnelsen er det viktig å ikke tro at all Omega-3 eller all fiskeolje består av nok gode fettsyrer. Det er også viktig å følge eksterne anbefalinger på daglig dose av EPA og DHA og ikke se deg blind på produsentens anbefalinger. Flere produsenter informerer om et høyt innhold av Omega-3, hvor produktet også inneholder andre Omega-3 fettsyrer en EPA og DHA. Det er kun EPA og DHA som har dokumentert effekt og flest kliniske studier bak seg. Andre fettsyrer blir ofte brukt for å få et høyere Omega-3 innhold til en lavere pris.

Eksempel: 

Hvis en produsent sier at den totale mengden fiskeolje er 1200 mg og innholdet EPA / DHA er 360 mg, er det EPA / DHA innholdet du skal fokusere på. 

 Dette bør du se etter:

  • Hvor mange mg EPA eller DHA er det per kapsel?
  • Består produktet av ren Omega-3, uten Omega 6, Omega 9 osv.?
  • Hvor høyt er Triglyserid nivået?
  • Hvem produserer oljen til de som lager produktet?
  • Finn ut om produktet er eksternt testet igjennom et organ som garanterer renhet og kvalitet.

Nyere forskning og flere studier viser at EPA og DHA kan ha forskjellig positiv virkning på helsen. Norwegian Purity serien består av flere spesialtilpassede produkter med forskjellige nivåer av de viktigste fettsyrene, slik at du enklere skal kunne velge et produkt som kan hjelpe deg til en bedre hverdag. Et eksempel er at EPA kan hjelpe mot å bekjempe betennelser slik som ledd plager, astma og allergi, mens DHA kan hjelpe til med å opprettholde hukommelsen og synet best mulig. Da EFSA anbefaler og ikke ta mer enn 5 g EPA/DHA per dag, er det derfor viktig at du får mest av den fettsyren som kan hjelpe deg. Syns du det er vanskelig å velge et av produktene våre, ber vi deg ta kontakt med oss slik at vi kan hjelpe deg.

 

Klikk på bildet for å finne ditt Omega-3 produkt

 

 

Henviste studier:

*1 Bioavailability of marine n-3 fatty acid formulations

  1. Dyerberg | P. Madsen | J. M. Møller | I. Aardestrup | E. B. Schmidt